Cum ne organizăm vacanța în perioada pandemiei

Observăm că lumea – la început doar partea europeană – începe să se redeschidă încet încet iar dorul nostru de ducă ne alimentează creierul cu tot felul de idei de vacanțe.

Vara este aici iar noi considerăm că nu trebuie să ne oprim din trăit și trebuie să continuăm să facem ce ne place, pentru că este foarte probabil să fim nevoiți să mai trăim cu virusul o perioada, sperăm cât mai scurtă. Din experiența personală de pregătire a unei vacanțe în această vară dorim să vă dăm câteva sfaturi pentru a va face vacanță cât mai sigură, în aceste timpuri incerte. 

Observație: Multe dintre aceste sfaturi implică costuri în plus, dar este foarte important să fim responsabili și să realizăm că este mai bine să mitigăm – pe cât posibil – riscurile la care ne expunem, pentru a nu risca să avem pierderi mai mari în cazul unor evenimente neprevăzute. Toate sfaturile vor urma principiul “better safe than sorry”.

Sfat #1: Să vă faceți asigurare de călătorie

Acesta este unul din lucrurile de bază pe care le făceam și înainte de pandemie, în fiecare călătorie. Niciodată nu putem fi siguri de ce se va întâmpla, iar pentru un preț destul de mic (în jur de 25-45 lei / 1 persoană / 7 zile) sunteți acoperiți de costuri de până la 50.000 euro.

Dacă nu obișnuiați deja să va faceți asigurare de călătorie, acum este și mai importantă iar noi vă recomandăm să căutați polițe ce conțin printre riscurile asigurate și evenimente legate de COVID-19. Un exemplu de firmă care acoperă acest risc este Groupama, dar dacă cunoașteți și altele va rugăm să lăsați un comentariu și vom actualiza articolul :).

Sfat #2: Eficientizați-vă călătoria cu avionul

Trebuie să limităm cât se poate contactul cu persoane străine, iar aeroporturile reprezintă puncte comune pentru un număr foarte mare de oameni. Astfel, avem câteva acțiuni pe care le putem face pentru a crește eficiența trecerii prin aeroporturi.

Încercați să va faceți check-in-ul online și să călătoriți doar cu bagaj mic de 10 kg pe care să-l luați în cabină – pentru a limita numărul de persoane care îl ating și așteptarea de la preluarea bagajelor de cală. Dacă totuși aveți nevoie de bagaj de cală, căutați companiile aeriene care au introdus posibilitatea de self check-in pentru bagaje.

De asemenea, dacă nu obișnuiați înainte – încercați să vă cumpărați/rezervați locuri dacă călătoriți în grupuri, pentru a evita cât se poate contactul cu alte persoane.

Sfat #3: Alegeți apartamente în detrimentul hotelurilor și resorturilor mari

Este foarte posibil că deja să folosiți această mentalitate pentru a călători cu un buget mai redus, dar ideea din spatele sfatului este faptul că în hotelurile și resort-urile de dimensiuni mari se pot crea aglomerații ce nu pot fi controlate în zonele comune. De asemenea, un apartament conține și o parte de bucătărie, ceea ce poate fi un real ajutor în a nu rămâne total dependenți de restaurante.

Sfat #4: Închiriați o mașină

Chiar dacă costul călătoriei va crește considerabil, noi vă sfătuim să evitați cât se poate transportul în comun (chiar și în țară). Pentru un grupuri de 3-4-5 persoane costul extra va fi destul de mic, dar dacă bugetul nu vă permite acest lucru, atunci aveți grijă când călătoriți și încercați să purtați mască și să va dezinfectați mâinile cât de mult/des posibil.

Sfat #5: Alegeți variante de zbor și cazare cu anulări cât mai flexibile

În această perioada incertă este posibil oricând să apară schimbări la nivelul reglementărilor iar unele restricții pot apărea și ne pot impacta planurile. Câteva companii aeriene oferă servicii de extra flexibilitate – bineînțeles, la un anumit cost – iar pe Airbnb și Booking puteți observa foarte clar politica de anulare și costurile implicate.

Sfat #6: Să vă faceți loc în bagaj pentru măști și alte materiale sanitare

Încercați să respectați ce faceți și acum în țară, purtând mască în spațiile închise și având grijă să va dezinfectați după contactul cu suprafețele comune. Din acest motiv, încercați să alocați spațiu în bagaj pentru măști și alte lucruri pe care le puteți folosi pentru dezinfectarea suprafețelor cu care ajungeți în contact.

Este foarte important să ne asigurăm că substanțele dezinfectante pe care dorim să le luăm cu noi sunt permise și nu ne vor fi aruncate la controlul de securitate.

Sperăm că nu am fost prea negativi în ton, dar am încercat să fim cât mai obiectivi posibil. Acestea sunt câteva sfaturi la care ne-am gândit și care ne-au ajutat pe noi în organizarea vacanței din această vară. Dacă aveți idei care nu apar aici sau doriți să îmbunătățim unele sfaturi, va rugăm să lăsați un comentariu și vom actualiza articolul.

Vara a venit, granițele se deschid… ne mai rămâne doar să ne gândim la următoarea destinație! Spor la planificat!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *